top of page

Skriftligt samfundsfag – huskeliste til skriftlig eksamen

Denne huskeliste henvender sig til elever på samfundsfag A i STX. Den kan bruges som hjælp til den skriftlige eksamen.

 

Omfang og vægtning. Husk at omfanget af 2. delopgave og 3. delopgave skal være ca. lige stort. Fællesdelen må gerne være mindre, men hver del af opgaven tæller for 1/3 af karakteren. En fyldestgørende besvarelse må ikke fylde mindre end 6 sider og bør fylde mere.

Teori. Husk at inddrage relevant teori. Teori bør inddrages, så meget det er muligt, for at demonstrere at man kender og kan bruge teorien. Teorien er især vigtig at have med i diskussionsdelen.

 

 

Husk P-værdi og R²-værdi. Vær meget opmærksom på om der er en lineær regression med en R²-værdi eller en tabel med en P-værdi. Du skal forholde dig til disse værdier. Se de pågældende afsnit i denne guide om værdierne.

 

 

Adskil delopgaver tydeligt. Adskil de enkelte opgaver tydeligt fra hinanden, så det er muligt at se hvilken opgave der besvares.

 

 

Brug data på kryds af delopgaver. Der vil ofte være data og resultater fra en delopgave, der kan inddrages i en anden. Fx resultatet fra en undersøgelse kan bruges som en del af en diskussion.

 

 

Husk konklusion. Husk at konkludere fyldestgørende på både 2. delopgave og 3. delopgave. Hver del af fællesdelen bør afrundes med en passende afslutning. Hvad der er passende afgøres af opgavetypen. Der skal som regel laves en konklusion, hver gang der er skrevet noget der kan afrundes og samles op på. Sørg for at konklusionen besvarer den opgave, der er stillet.

 

 

Lav en disposition. Det er meget nemmere at strukturere besvarelsen med en disposition. Forsøg at lave en liste af centrale pointer for hver opgave. Organiser listen i den rækkefølge de enkelte dele skal bruges. Arbejd med dispositionen over lang tid. Start med en kort disposition og udbyg den langsomt efterhånden som du får nye ideer. Dispositionen er ikke en del af besvarelsen til eksamen og skal ikke afleveres.

bottom of page