Excel-beregninger
Indekstal
Indekstal viser en udvikling over tid eller forhold mellem forskellige emner (fx lande). Et tidspunkt eller emne sættes til indeks 100 og resten beregnes som et forhold til dette. Formålet med indekstal er at nemmere at kunne sammenligne en udvikling i tal, især når disse tal har en væsentlig forskellig skala.
Formel til beregning for år 2010= indeks 100: Indekstal for år X =
I Excel hvor værdien for år 2015 er i felt G2 og værdien for år 2010 er i felt B2, vil formlen se sådan ud: =G2/$B2*100
Bemærk dollartegnet ($). Det bruges fordi det sikrer os at søjle B ikke ændres, når formlen kopieres i Excel. Det er vigtigt da søjle B indeholder tallene for 2010, som er vores første år og dermed vores indeks 100. Vores formel ovenfor fortæller os at nævneren i vores beregning altid er værdien i år 2010 og derfor må den ikke ændres når formlen kopieres.
Procentvækst
Procentvækst viser ændringen i procent over tid. Typisk fra et år til et andet.
Formel til beregning af væksten i procent i løbet af år 2015:
I Excel hvor indvandring for år 2014 er F2 og indvandring for år 2015 er G2 vil formlen se sådan ud:
=(G2-F2)/F2*100
Bemærk at der ikke er behov for dollartegn ($) da alle felter skal skiftes når formlen kopieres i Excel.
Procentandele
Procentandele viser et sæt værdiers størrelse i procent af en anden værdi. Fx antal medlemmer af Folkekirken i procent af folketallet.
Formel til procentandel beregning:
I Excel, hvor antal medlemmer af Folkekirken i 2016 er felt G2 og folketallet for 2016 er felt G3, ser formlen sådan ud: =G2/G3*100
Bemærk at disse beregninger kan udføres meget forskelligt i Excel, afhængigt af hvilke data der arbejdes med. Ovenstående er blot det generelle princip. Husk altid at bruge din sunde fornuft.
Hvilke beregninger bør laves og hvordan forholder man sig til dem?
Der er en række ting man bør holde øje med når der skal laves beregninger. Nedenfor er forslag til hvad man bør holde øje med.
Løbende og faste priser
Løbende priser er opgjort i det enkelte års priser og indeholder dermed inflation. Faste priser er opgjort i et bestemt års prisniveau og dermed er inflation fjernet fra tallene. Når der er tale om løbende priser kan man ikke lave en indeksudvikling da udviklingen indeholder inflation og man kender ikke inflationens størrelse. Derfor bør man ved løbende priser lave procent af beregninger. Fx kan offentlige udgifter og BNP for en årrække være opgjort i løbende priser. I dette tilfælde bør man beregne offentlige udgifter i procent af BNP for hvert år og sammenligne udviklingen. Når der er tale om faste priser vil en indeksberegning af udviklingen typisk være det oplagte at gøre.
Procent og procentpoint
Husk at det er meget væsentligt om der er tale om ændringer i procent eller procentpoint. En ofte lavet fejl er at bruge begrebet procent når man bør bruge procentpoint. Fx Det radikale venstre får i år 2000 5% af stemmerne og i år 2010 10% af stemmerne. Dermed er der tale om en stigning på 5 procentpoint i stemmerne og samtidigt er der tale om en stigning på 100 procent i stemmerne.
Tabel opgjort i procent eller antal
Ofte er der data som er opgjort i procent. I sådanne tilfælde er der typisk ikke behov for beregninger, men det kan være en fordel at illustrere data yderligere ved at lave en graf. Fx et søjle- eller kurvediagram. Når tallene i tabellen er opgjort i et antal bør man typisk lave beregninger. Det er vigtigt at man sammenligner ting der kan sammenlignes. Vær derfor opmærksom på om antallet er opgjort i fx kroner eller personer eller fx tusinde eller millioner. En typisk beregning kan være indekstal, der gør det muligt at sammenligne tal der ellers kan være svære at sammenligne. Fx en opgørelse over udviklingen i sundhedsudgifter og antallet af patienter. Størrelsen af disse tal vil være meget forskellig og derfor kan en indeksudvikling hjælpe med at skabe overblik.
Yderligere hjælp til Excel-beregninger
Find online gratis Excel-kursus her:
https://proximo.dk/intro-excel/
(Kodeord: excelmester)
Jeg har intet med denne side at gøre, men synes den giver en meget god hjælp til Excel.